ßßß Cookit - przepis na KREM PROWANSALSKI

KREM PROWANSALSKI

nazwa

Wykonanie

To jedna z ulubionych zup mojej Rodziny. Wyglądem przypomina krem z pomidorów, ale dodatek ziół prowansalskich daje jej zupełnie inny, nowy smak:)
Uwaga:)
Wszystkie zupy-kremy mają jeden wspólny składnik: ziemniaki:(
Wydawać by się mogło, że skoro ziemniaki są w naszej diecie kategorycznie zabronione, to musimy zapomnieć o całej gamie wspaniałych i pożywnych zup-kremów. To byłoby zbyt okrutne, postanowiłam więc znaleźć „zastępcę” ziemniaka, i chyba się udało:)
W większości zup, rolę tę świetnie odgrywa cukinia. Ma ona na tyle delikatny smak, że nie wpływa na zasadniczy smak zupy, ale jednocześnie nadaje jej pożądaną gęstość.
Składniki:
1 średnia cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 duży por (tylko biała część)
1 puszka pomidorów bez skóry
200 ml soku pomidorowego
1 litr rosołu (lub wywaru warzywnego)
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w plastry i smażymy na oliwie, aż zmięknie. Dodajemy obraną cukinię i paprykę pokrojone w grubą kostkę. Następnie dokładamy rozdrobnione pomidory z zalewą, sok pomidorowy, zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie. Zalewamy wszystko rosołem i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 min.
Zupę dokładnie miksujemy. (Możemy ją dodatkowo przetrzeć przez sito, aby miała idealnie aksamitną konsystencję:)
Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy świeżymi ziołami lub kiełkami.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/16/krem-prowansalski