Wykonanie
To jedna z ulubionych zup mojej Rodziny. Wyglądem przypomina krem z
pomidorów, ale dodatek
ziół prowansalskich daje jej zupełnie inny, nowy smak:)Uwaga:)Wszystkie zupy-kremy mają jeden wspólny składnik:
ziemniaki:(Wydawać by się mogło, że skoro
ziemniaki są w naszej diecie kategorycznie zabronione, to musimy zapomnieć o całej gamie wspaniałych i pożywnych zup-kremów. To byłoby zbyt okrutne, postanowiłam więc znaleźć „zastępcę”
ziemniaka, i chyba się udało:)W większości zup, rolę tę świetnie odgrywa
cukinia. Ma ona na tyle delikatny smak, że nie wpływa na zasadniczy smak zupy, ale jednocześnie nadaje jej pożądaną gęstość.Składniki:1 średnia
cukinia1/2
czerwonej papryki1 duży
por (tylko biała część)1 puszka
pomidorów bez skóry200 ml
soku pomidorowego1 litr rosołu (lub
wywaru warzywnego)1 ząbek
czosnku1 łyżka
ziół prowansalskich3-4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w plastry i smażymy na
oliwie, aż zmięknie. Dodajemy obraną
cukinię i
paprykę pokrojone w grubą kostkę. Następnie dokładamy rozdrobnione
pomidory z zalewą,
sok pomidorowy, zmiażdżony
czosnek oraz
zioła prowansalskie. Zalewamy wszystko rosołem i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 min.Zupę dokładnie miksujemy. (Możemy ją dodatkowo przetrzeć przez sito, aby miała idealnie aksamitną konsystencję:)Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dekorujemy świeżymi
ziołami lub
kiełkami.Smacznego:)